• (051) 810 - 690
 • info@bolnicagradiska.ba
 • facebook
 • Exact matches only
  Search in title
  Search in content
  Search in posts
  Search in pages
  Filter by Categories
  Bez Kategorije
  Ginekologija i akušerstvo
  Hirurgija
  Interna medicina
  Kardiologija
  korona
  Laboratorijska dijagnostika
  Neuropsihijatrija
  Novosti
  Onkologija
  Opšte
  Pedijatrija
  Prijemno urgentni trakt
  Pulmologija
  Radiologija
mail prijava
  • 03 01 2017

  Obavljen prvi bezbolni porođaj u gradiškoj Bolnici

  Dvadesedsedmogodišnja Marija Jurišić prva je trudnica koja se u gradiškoj Bolnici porodila takozvanom bezbolnom metodom, pod dejstvom epiduralne anestezije. Prema riječima ljekara, porod je protekao u najboljem redu.

  To potvrđuje i porodilja, koja je proteklog vikenda na svijet donijela svoje prvo dijete, djevojčicu Saru.

  „Odlično se osjećam, bolovi tokom porođaja bili su minimalni. Tokom trudnoće sam dosta čitala o epdirualnoj anesteziji, a više informacija dobila sam od ljekara u Bolnici u Gradišci, sa kojima sam uspostavila odličnu saradnju“, rekla je porodilja.

  Marijin porod vodili su ljekari Bolnice Gradiška, dr Dejan Gvozden, specijalista ginekologije  i akušerstva i dr Anita Đurđević Švraka, anesteziolog. Ljekari ističu da je porođaj pod epiduralnom anestezijom moguć ukoliko su ispunjeni svi uslovi, koji se tiču zdravstvenog stanja majke i urednosti trudnoće. Dodaju da ova metoda nije štetna za zdravlje djeteta.

  „Porod je uspješno protekao. U ovom slučaju radilo se o pacijentici koja je bila u 39 nedjelji trudnoće, tako da se radi o terminskom porođaju“, kaže dr Dejan Gvozden, specijalista ginekologije  i akušerstva u Bolnici Gradiška.

  „U narednom periodu planiramo dodatno razvijati tehniku bezbolnog poroda. Pod mentorstvom smo anesteziologa iz Kliničkog centra Banjaluka koji se više godina bave ovom vrstom poroda“, rekla je dr Anita Đurđević Švraka, anesteziolog.

  Iako su prvi porođaji uglavnom dugotrajni, Marijin porod trajao je manje od 4 sata, što je velika prednost, naglašavaju ljekari, a bol je svedena na minimum.

  „Pacijentica ne osjeća veliku bol, već samo nelagodu u donjem dijelu stomaka. Tokom poroda vršimo kontinuirani monitoring majke i bebe“, kaže dr Gvozden.

  Dr Gvozden ističe da se nakon metode bezbolnog poroda pacijentica oporavlja jednako kao i nakon poroda bez epiduralne anestezije. Otpust iz bolnice predviđa se 48 sati nakon porođaja.

  Trudnice koje žele da saznaju više informacija o epiduralnoj anesteziji i bezbolnom porodu mogu da se jave u Anesteziološku ambulantu gradiške Bolnice, poručuje anestezilog dr Anita Đurđević Švraka.

  Ljekari Bolnice u Gradišci, ohrabreni dobrim ishodom prvog bezbolnog poroda, nadaju se da će se ova praksa nastaviti i dalje, i da će više trudnica biti zainteresovano za ovu metodu, kako bi im porođaj ostao u najljepšem sjećanju

  Izvor: www.gradiska.com i Info+ kablovski kanal